Клиниката по инфекциозни болести към ВМА с екип за лечение на болен от ебола
Клиниката по инфекциозни болести към ВМА с екип за лечение на болен от ебола / снимка: Dariknews.bg, архив
Клиниката по инфекциозни болести към ВМА с екип за лечение на болен от ебола
75556
Клиниката по инфекциозни болести към ВМА с екип за лечение на болен от ебола
  • Клиниката по инфекциозни болести към ВМА с екип за лечение на болен от ебола

Клиниката по инфекциозни болести към Военно-медицинската академия вече е създала екип за лечение на болен от вируса ебола. Медиците в него са подписали информирано съгласие, предвид високата смъртна опасност, съобщи за Националната телевизия проф. Камен Плочев, началник на клиниката. Той препоръча бежанци, идващи от заразени от вируса зони, да бъдат изолирани поне 20 дни, докато трае инкубационният период на болестта.

„Моята група и екипът, който ръководя, от сега с всеки е говорено и всички ще подпишат информирано съгласие, че са съгласни да участват в транспортирането, обслужването и грижите и храненето на болния. Така че тези, които подпишат информираното съгласие, съответно ще бъдат включени в екипа, а за останалите никой не може да ги укорява или да ги кара насила. Екипите са обосновани, даже номерът на линейката се знае коя е и какво се прави. В приемните кабинети въобще не се преглеждат болните, направо се пращат в Инфекциозна клиника, провеждат се интензивни грижи. Всичко е описано точка по точка. Рентгенът се прави в клиниката, а не в рентгенологията, която е в голямата сграда на ВМА", заяви проф. Плочев.

Той препоръча бежанци, идващи от заразени от вируса ебола зони, да бъдат изолирани поне 20 дни.

„Моята препоръка и това, което трябва да направят взимащите решения в тази държава, е всеки, който е пристигнал от този регион, където има обявени официални случаи от СЗО, да бъдат изолирани в отделна стая, както ги изолират за 20 дни и от останалите бежанци. Просто да бъдат само те, които идват от съответната засегната държава", каза още професорът.

По думите на проф. Камен Плочев уникалното при ебола е, че човек става заразен, едва когато започнат да се проявяват симптомите, когато се разболее и една седмица, след като умре. Инкубационният период на болестта е до 21 дни, но в тази ситуация е 10-12 дни.