Камерите в НДК са заснели крадеца на картините
Камерите в НДК са заснели крадеца на картините / снимка: Sofia Photo Agency

Камерите в Националния дворец на културата са заснели човека, който е откраднал двете картини от закритата вчера изложба „130 години Освобождение”. Това обяви за Дарик шефът на НДК Христо Друмев. Кадрите вече са предадени на полицията, уточни той.

По думите на Друмев, крадецът не е специалист и вероятно въобще не е знаел какви точно картини краде. „Първоначално си мислех, че това е работа на специалисти, но после си дадох сметка, че по-скоро става дума за някакъв налудничав човек или за някакъв наркоман. Не може, ако си специалист, да не погледнеш, че има камери, които те наблюдават”, каза Друмев.

Той смята, че няма начин откраднатите платна да бъдат изнесени зад граница и продадени. Дори тук не може да бъде направено нещо с тези картини, защото те веднага ще бъдат разпознати, разсъждава Друмев. Според него, крадецът може единствено да си ги крие в някакъв килер и да им се наслаждава.

Шефът на НДК изрази надежда пред Дарик, че професионалистите ще си свършат добре работата и крадецът ще бъде заловен.

Този следобед стана ясно, че от НДК вчера са били откраднати ценни картини на Василий Верешчагин и на Николай Павлович. От Министерството на културата обявиха, че за кражбата са информирани всички специализирани институции в страните от Европейския съюз.