дъжд чадър
дъжд чадър / ThinkStock/Getty Images
Какво количество дъжд падна в София при бурята в понеделник?
97867
Какво количество дъжд падна в София при бурята в понеделник?
  • Какво количество дъжд падна в София при бурята в понеделник?
Отчетеното количество дъжд в понеделник вечерта в София е от 23 до 46 литра на квадратен метър и надвишава половината месечна норма на валежите за юни, която е 75 литра на квадратен метър, обясни за Дарик дежурният синоптик Красимир Стоев от  Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. По думите му най-силно засегнати от пороя снощи са били централните части на града и южните квартали, а в петък срещу събота отново се очаква гръмотевична буря в столицата.

Метростанция "Сердика" в центъра на София
netinfo

18 юни: Проливен дъжд наводни София (ВИДЕО)

23 литра на кв. м.
е отченото количество валеж в синоптичната станция на НИМХ, която се намира в „Младост“, обясни дежурният синоптик Красимир Стоев.
"Младост" беше така да се каже в периферията на облака. Доста сериозна обстановка се създаде в столицата. От север-североизток се формираха много мощни купесто-дъждовни облаци и като цяло смея да твърдя, че централната част на столицата и южните квартали бяха най-тежко засегнати от този мощен купесто-дъждовен облак. В централната част на столицата количеството валеж беше 46 литра на квадратен метър", каза Стоев.

Равносметка след пороя в София: Наводнени улици, жилища без ток и блокиран транспорт (ВИДЕО)

По думите на дежурния синоптик вчерашният порой в София е изпълнил повече от половината от месечната норма на валежите за юни.

"Месечната норма е 75 литра на квадратен метър, така че виждате, че този валеж е бил над 50 процента от тази норма", обясни метеорологът.

Метростанция "Сердика" в центъра на София
БГНЕС

Фандъкова: 20 участъка винаги се наводняват заради проблеми с инфраструктурата

В сряда превалявания в София няма да има, в четвъртък е вероятно да вали, а в петък, особено през втората половина на деня и през нощта срещу събота отново се очаква гръмотевична буря в столицата.