Йорданка Фандъкова се надява на помощ от премиера
Йорданка Фандъкова се надява на помощ от премиера / снимка: Sofia Photo Agency - Юлиана Николова

Новоизбраният кмет на София Йорданка Фандъкова се обърка към премиера Бойко Борисов на пресконференцията в НДК с думите: "Надявам се и настоявам вие да ми помагате като премиер".

Фандъкова благодари на всички софиянци, които са отишли до изборните секции и са дали глас за доброто управление на столицата. Според нея подкрепата за кандидатура й е била висока оценка за работата на досегашния екип, воден от Бойко Борисов. Фандъкова благодари и на останалите политически формации, подкрепили кандидатурата й за кмет.

На въпрос на Дарик дали да очакваме сини заместник-кметове в новата администрация Йорданка Фандъкова отговори:

„Още веднъж искам да благодаря на колегите ми от ДСБ и СДС, с които подписахме споразумение преди изборите и които не поставиха условия за след това. Надявам се, че заедно с тях и те ще продължат да ни подкрепят и да ни указват помощ, за да можем експертно да работим и занапред. За мен екипът, който трябва да имам, трябва да бъде екип от експерти. Както в ГЕРБ, така и при тях експерти има и то много добри. Това, на което ще заложа, е да поканя най-добрите експерти каквито има и в момента в екипа в Столична община и каквито поканихме, и премиерът одобри като заместник-министри в Министерството на образованието".

Като основни приоритети Йорданка Фандъкова посочи проектът за бюджет за 2010 г. и подготовката на столицата за зимния период. Ще продължим да повишаваме капацитета на администрацията и ще се опитаме да привлечем гражданите в решаването на проблемите на града чрез създаване на обществен съвет, каза Фандъкова. Тя припомни, че Бойко Борисов познава добре проблемите на града и заяви, че тя ще настоява за решаването на всеки един проблем. За мен отговорност е общината да има силни и добри проекти и държавата да ги съфинансира, посочи тя. Правителството гарантира съфинансирането на завода за битови отпадъци и поправи една несправедливост за заплатите на учителите в детските градини, отбеляза новият кмет. Ще получаваме това, което София заслужава - тя е столицата ни и е лицето на страната ни, така че правителството винаги ще бъде подложено на този позитивен натиск, заяви Йорданка Фандъкова.