Йордан Бакалов: Трябва да се инвестира в безопасността на работа
Йордан Бакалов: Трябва да се инвестира в безопасността на работа / снимка: БГНЕС, архив

Човешка грешка е предизвикала трагедията в Горни Лом. Това заяви пред бТВ вътрешният министър Йордан Бакалов. Той посочи, че е разговарял със собственика на завода Валери Митков, но отказа да разкрие подробности.

„Ние участваме много активно под ръководството на прокуратурата и следствието, помагаме. Миналата седмица се оформиха два щаба, единият на местно ниво, другият на централно ниво, за да може много по-оперативно да се помага, да се работи в самото разследване. Така че основната версия, по която се работи в момента е точно човешка грешка”, заяви Бакалов.

В коментар на твърденията за саботаж той заяви: „Нека да предоставят доказателствата тогава. В България обикновено се появяват много версии, но в края на краищата истината е там някъде във взрива”.

„Моите притеснения са, че хората, предизвикали тази грешка, не са между живите. Но определено има и други виновници. И за тях трябва да се говори директно. Но в България има една институция, която казва кой е виновен и кой е невинен”, коментира още Бакалов.

„Трябва да се инвестира в безопасността на работа, а не в скъпи яхти, коли и почивки на скъпи острови. Септември е имало две проверки в завода. Инспекторката е дала предписание - мините са били преместени от котелното отделение в склада. Много добре знам, че прокуратурата е взела всички материали по делото”, допълни Бакалов.

„Аз винаги съм бил честен - когато направя грешка, си признавам, за разлика от много мои колеги, които се опитват да я замажат”, отбеляза още министърът.