Използвали „РЗС-та” за щурм срещу кабинета
Използвали „РЗС-та” за щурм срещу кабинета / Sofia Photo Agency
Главният секретар на кабинета „Виденов”: Използват РЗС-та за щурм срещу кабинета
37250
Главният секретар на кабинета „Виденов”: Използват РЗС-та за щурм срещу кабинета
  • Главният секретар на кабинета „Виденов”: Използват РЗС-та за щурм срещу кабинета

Правителството постъпва правилно с искането на вот на доверие, заяви бившият главен секретар на кабинета „Виденов" Пламен Николов. По думите му в момента няма нужда от оставки на министри заради изнесените в медиите записи на разговори, за които се счита, че са събирани със специални разузнавателни средства (СРС). Николов бе категоричен, че има множество сценарии за свалянето на правителството на ГЕРБ. Според него тройната коалиция, чийто архитект е президентът Георги Първанов, целенасочено е подготвяла увеличаването на контрабандата по време на управлението на ГЕРБ по три причини.

„Първо, това са чисто икономически цели - да могат да се хранят, образно казано, онези криминални елементи, които подкрепят всички схеми на тази криминална действителност, в която ние живеем. Втората част е свързана с това, че в една опозиционна борба те биха имали нужда от изключително много пари, които са кешови, черни пари, именно постъпили от контрабанда и така те си ги осигуряват, за да могат да водят тази нечистоплътна борба с управлението. И третата цел е на правителството на ГЕРБ да бъдат натресени множество проблеми, в битката с които то да губи усилия, да губи ресурси, да губи възможност да отделя усилия за изграждане, за създаване на нови неща", смята Николов.

Той се пошегува, че се използват „РЗС-та" за щурм срещу кабинета, който е изтеглен няколко месеца напред от първоначалния замисъл. Според Николов скандалите първоначално са били планирани за месец май.

От своя страна Радостин Генов, който е председател на Асоциацията на безмитните магазини, заяви, че контрабандата на цигари е спаднала минимално - от 40% в края на управлението на тройната коалиция до 34% в момента. За да продължи борбата с нея, трябва да се възстановят безмитните магазини - и по вътрешните ни граници с ЕС, и по външните, смята още Генов.