Изплащат застраховки на семействата на загиналите в Горни Лом
Изплащат застраховки на семействата на загиналите в Горни Лом / снимка: БГНЕС, архив

Застраховки в размер на 84 брутни месечни заплати ще бъдат изплатени на семействата на загиналите в Горни Лом. Това каза за БТА във Видин Ваньо Костин, кмет на община Чупрене.

Представител на застрахователя, който е съставил застраховките при започване на работа в завода на 15-те загинали души се срещна днес с близките в Чипровци, село Горни Лом, Ружинци и в Монтана, каза Костин.

На семействата е била разяснено какви средства ще получат като обезщетение. От застрахователната компания съобщиха, че на всички ще бъдат изплатени застраховки в размер на 84 брутни месечни заплати, като сега ще бъде преведена 50% от сумата, а в рамките на месец след излизане на смъртните актове ще им бъде доплатена и останалата част, обясни кметът на общината Ваньо Костин. Той заяви още, че дейността на служителите във взривения завод е високо-рискова и това са задължителните застраховки, които са направени от фирмата.

Единственият без такава застраховка е синът на собственика, който е сред загиналите, каза още Костин.

В петък продължават огледите на мястото на взривения завод. Главният прокурор е уверил в телефонен разговор кметът на Чупрене, че до седмица ще бъдат издадени смъртните актове.

По чл.58 от Закона за гражданската регистрация се допуска при подобна колективна смърт да бъде внесен протокол от кмета на общината в Районната прокуратура. Прокурорът е внесъл искане в Съда, който насрочва заседание и излиза с решение. След решението смъртните актове ще бъдат издадени, допълни още Ваньо Костин.