/ БГНЕС, архив
Сега е моментът да подготвим законодателството си за случаи като кризата с коронавируса и опасността от пандемия, заяви в интервю за bTV бившият социален министър Иван Нейков.

Според него въпросът има правна страна, която трябва да бъде решена. „Грешка е, че смятаме, че нашето законодателство е приготвено за такъв шоков момент и сега трябва да го променим", смята той.

снимка: БГНЕС, архив

Измама: Поръчваш предпазни маски, получаваш торба с... боклук (ВИДЕО)

Според него определението „карантина“ в сега действащата нормативна уредба е е различно от ситуацията, свързана с разпространението на COVID – 19.

„Намерихме думата „карантина“ и казахме – ок, но това е нещо различно от ситуацията с коронавируса. В момента се изисква някой да е болен – осигуреният, негово дете или близък. При тази ситуация имаме уредба, но сегашната – не е. Карантина, без заболяване, не е уредена в законодателството. Не е коректно спрямо работодателите и личните лекари. Трябва да се съберат експерти и да създадат правна уредба, която ясно да разписва какво се прави, когато си в ситуация, близка до пандемия“, категоричен е Нейков.

Все още няма положителна проба за коронавирус у нас (ВИДЕО)

Според експерта никой не може да предвиди каква ще бъда опасността за бюджета на НОИ, защото няма как да се знаят евентуалните мащаби на разпространението на болестта. „Коректно е и работодатели, и синдикати да искат правно решение“, подчерта още бившият социален министър.