Ирина Бокова смята преизбирането си начело на ЮНЕСКО за вот на доверие
Ирина Бокова смята преизбирането си начело на ЮНЕСКО за вот на доверие / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ирина Бокова възприема преизбирането си на поста генерален директор на ЮНЕСКО като вот на доверие. Това сподели тя в "Годината" на Дарик. Бокова получи втори мандат като генерален директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура по-рано през есента на тази година.

Сред най-важните задачи на ЮНЕСКО през 2013-а, която ще продължи да се изпълнява и догодина, е опазването на културното наследство в страните с военни конфликти.

Бокова посочи, че военните действия в Сирия са довели до огромна хуманитарна катастрофа и въпросът с бежанците е най-тежък в съседните страни, където има милиони бежанци. Съвместно с Европейския съюз ЮНЕСКО създава системи за образование и квалификация на децата в бежанските лагери.

По думите на Ирина Бокова, България се ползва с добро име в ЮНЕСКО, като за това допринасят обектите у нас, които са част от световното наследство. Страната ни има седем паметника в списъка на културното наследство на организацията, два природни обекта, а в списъка с нематериалното културно наследство са вписани Бистришките баби и нестинарството.

България има възможност да вписва нови паметници, но не трябва да забравяме, че и тези, които имаме, трябва да бъдат опазвани, категорична е Бокова. Според нея можем да впишем сред нематериалното културно наследство на човечеството поне десет родни традиции. "В България има праистория, която нямат много страни в света, което би могло да се опише. Има много неща, които могат да се направят, и ми се струва, че е време да го направим с конкретна работа", каза генералният директор на ЮНЕСКО.

Бокова пожела през 2014 година в България да намерим своето равновесие и ориентацията накъде вървим и какво искаме да постигнем, която според нея малко сме поизгубили.

Целия разговор с Ирина Бокова може да чуете на Radio.DarikNews.bg