Интелигентна система за трафика в София ще дава предимство на градския транспорт
Интелигентна система за трафика в София ще дава предимство на градския транспорт / БГНЕС, архив

През 2019 година столичното метро ще има завършени нови 12 километра и още 12 метростанции. Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ. Днес трябва да бъде обявена процедурата за избор на изпълнител на нови четири метростанции в посока от Овча купел до Горна баня, чието строителство ще завърши след три години.

Пускат метрото до „Хладилника” преди края на юли

Кметът обеща и нови метровлакове със съвременно оборудване, които ще бъдат климатизирани. В момента от 52 четири нямат климатици. Фандъкова декларира, че по отношение на трамвайния градски транспорт освен че се инвестира в нови коли, се рехабилитира и мрежата, като в момента се ремонтира участъкът от НДК до Южния парк.

Нови автобуси за столичния градски транспорт пристигат до дни

Според приетата програма се очаква през 2019 година средната възраст на автобусите да е между пет и седем години. 110 автобуса идват тази година и се отваря процедура за още 30 рейса. В програмата, по която общината работи, е включено и купуване на първите електробуси, като се работи по подготовката на процедурите за тях.

Фандъкова обясни, че повишаването на цената на билета за еднократно пътуване до 1.60 лева е временна мярка. Предстои процедура за електронна система за таксуване, като очакванията на градоначалника са необходимата документация да мине през общинския съвет преди ваканцията, а летните месеци да се използват, за да има избран изпълнител през есента.

Истинското решение за справедливо таксуване е именно електронната система, която ще ни таксува според разстоянието или времето на пътуване, категорична е Фандъкова. Очакванията на кмета са, ако процедурата приключи до края на годината, най-късно до края на 2017-а да има работеща електронна система за таксуване.

Интелигентната система за управление на трафика пък трябва да бъде приключена до края на тази година. Тя ще позволи колите на градския транспорт да са с предимство.

Сигнализират зелената вълна на светофарите със знак

"Проектът се изпълнява в момента и той не предполага просто зелени вълни за автомобилите, а предполага предимство за спазване на графика на тролейбусите, трамваите и автобусите и това също ще повиши чувствително качеството, защото когато се намали времето за пътуване, някои хора ще предпочетат да оставят колите си", смята Фандъкова.

Има наказани и санкционирани за грубо отношение контрольори в столичния градски транспорт. Работата им не е лесна, категорична е столичният кмет. Тя допълни, че при новата цена на билета гратисчиите не са се увеличили, а екипите, които извършват проверки, не са променяли броя си.