Сигнализират зелената вълна на светофарите със знак
Сигнализират зелената вълна на светофарите със знак / снимка: БГНЕС, архив

Светофарите на натоварени кръстовища, които не са снабдени с устройства, отчитащи времетраенето на съответния светлинен сигнал, да се настроят така, че да указват с мигащ сигнал края на времетраенето на зеления сигнал, или да бъдат снабдени с тази функция чрез допълнително инсталирано устройство, ако фабрично не разполагат с такава. Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, внесени от Петър Славов (РБ), приети на първо четене.

Със законопроекта се регламентира т.нар. зелена вълна, при която светофарите по дадена пътна артерия се синхронизират по начин, по който позволяват преминаване на движещите се по основното направление МПС-та на непрекъснат зелен сигнал, при движение с определена препоръчителна скорост. Зелената вълна ще се указва със знак, поставен на светофарната уредба.

Парламентът прие на първо четене и промени в Закона за устройство на територията, внесени от Министерския съвет.

Основна цел е да се постигне облекчаване на административните процедури и да се намали административната тежест, като едновременно с това се повиши ролята и отговорността на неправителствения сектор, представен от проектантските браншови организации на архитектите и инженерите, в процесите на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, посочват вносителите.

Предлагат се промени, с които се забранява строителството в свлачищни райони с наложена строителна забрана с изключение на геозащитни мерки и дейности до изпълнение на всички условия на заповедта за участъците, за които е наложена, и до нейната отмяна по предложение на съответните органи на местно самоуправление.

Дадена е възможност при избора на главни архитекти в комисиите за провеждане на конкурсите да участват представители на Камарата на архитектите в България (КАБ) и на Съюза на архитектите в България (САБ). За подпомагане капацитета на общинските администрации е предвидено кметовете на общините задължително да канят представители на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, КАБ и САБ при назначаване на общинските експертни съвети по устройство на територията.

Направени са предложения за промени на разпоредби от ЗУТ с оглед преодоляване на противоречива съдебна практика или установена съдебна практика, която не позволява ефективното изпълнение на контролните функции на органите на ДНСК.

Източник: БТА