/ пресцентър, МВР
Инспектори  от Дирекция „Кеберсигурност” към Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” в МВР изнесоха лекции на дванадесетокласници от десет сливенски училища. Това съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на полицията. Темата на лекциите бе „Превенция на престъпления и виктимизация с използване на информационни и комуникационни технологии”.

В киносалона в сградата на Областната дирекция на МВР се състоя презентация „Кой е срещу нас в мрежата”, която засегна най-честите грешки при общуване в интернет. Целта на лекциите е да повиши дигиталната култура на младите хора, да обърне внимание на това, колко е лесно да станат жертви на измами и по-тежки престъпления.  От екипа „Киберсигурност”  сравниха дигиталната култура с имунната система, която гарантира човешката безопасност.

Млади хора често стават жертви на киберпрестъпления, което променя живота им, но е важно да знаят, че не са сами. Екипите на ГДБОП, които са обучени да се борят с този вид престъпност и разполагат с най-модерното оборудване, помагат в десетки случаи на измама, изнудване, злоупотреба с лични данни и други. На електронната страница на ГДБОП и страницата на дирекция „Киберсигурност” може да се намери подробна информация за видовете киберпрестъпления, съвети за предпазване и директна връзка за подаване на сигнал.

Националната превантивна кампания „Предпазване на младите хора от престъпления” започна през учебната 2022/2023 година. Тя е по инициатива на сектор „Контингент и превенция” към Главна дирекция „Национална полиция”, като нейната основна цел е повишаване информираността на младите хора по важни теми, касаещи тяхната сигурност, здраве и живот.

От началото на тази учебна година Областната дирекция на МВР в Сливен е организирала и провела лекции по темите  „Превенция на трафика на хора”, „Превенция на употребата на наркотични вещества”, „Превенция на престъпленията против собствеността” в партньорство с Община Сливен, Инспектората по образование и Регионалното управление на образованието в Сливен. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня