„Г-н Герджиков си става една политическа фигура, защото неговата кандидатура си е политическа, зад нея стои партия ГЕРБ."  Това заяви вицепрезидентът и кандидат за втори мандат Илияна Йотова в предаването „На фокус с Лора Крумова”.

Тя коментира още, че е против разделението генерал-интелектуалец. „Тогата е нещо много свещено и много специално особено когато се открива академичната учебна година. Възпитаник съм на Софийския университет и помня тогава в два случая, когато ме приеха и когато ми дадоха дипломата. Тогата се смята на символ на познанието, на истината, доста грубо е да се използва за политически цели", коментира още Илияна Йотова.

Официално: Издигнаха Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат (СНИМКИ/ВИДЕО)

Вицепрезидентът обясни, че познава проф. Анастас Герджиков и неведнъж е посещавала Софийския университет. "Смятам, че се разбираме чудесно. Като опонент не го познавам, ще трябва да го чуем с първите му послания, с гледната му точка по различни теми - вътрешни и международни”, каза още Йотова.

Тя изтъкна още, че е разочарована от факта, че Бойко Борисов не се е кандидатирал.

„Очаквах този сблъсък. Четири години като че ли противопоставянето ни вървеше точно по тази линия - генерал и генерал, ако трябва да вляза във вашата стилистика и риторика, но той някак не посмя", коментира още Йотова.

Относно това, че тя и президентът Румен Радев изгубиха подкрепата на ДПС, вицепрезидентът каза, че разчита на мъдростта на техните избиратели.

Йотова цитира Капитан Петко войвода: Защо сме се хванали родни братя гуша за гуша

„ДПС е политически фактор в България, не подценявам техните избиратели”, каза Йотова.

Няма напрежение между президентската двойка и БСП заради проекта на Кирил Петков и Асен Василев, добави тя.

NOVA