И. Йотова: Мандатите в НС са такива, каквито ги e избрал народът
И. Йотова: Мандатите в НС са такива, каквито ги e избрал народът / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Мандатите в Народното събрание са такива, каквито ги e избрал народът. Това заяви в евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова пред агенция Фокус. Тя посочи, че от ГЕРБ са направили всичко възможно да уронят авторитета на Народното събрание.

Евродепутатът коментира и решението на „Атака" да не регистрира депутатите си на днешното първо пленарно заседание на Парламента и заяви, че очаква да види какво се крие зад решението на партията.

Йотова каза още, че обстановката в България ще се нормализира при две условия: „Необходимо е да се направи един силен кабинет, най-вече от професионалисти", посочи евродепутатът. По думите й, голяма част от белите на предишния кабинет са били причинени, именно защото политическите назначения са изместили експертите и професионалистите.

„Ако новото правителство сложи на масата консенсусните проблеми, мерките, които веднага трябва да бъдат взети, смятам, че то ще успее", заяви евродепутатът.

Илияна Йотова посочи още, че Европа не е заинтересована да има още една дестабилизирана страна в Европейския съюз и затова в Европейския парламент гледат с тревога на случващото се у нас.

Тя подчерта, че България ще има подкрепа в лицето на европейските социалисти.