И робот на ДОТИ разчиства снаряди край Челопечене
И робот на ДОТИ разчиства снаряди край Челопечене / cнимкa: Sofia Photo Agency

Специална машина МП 5, тип робот, на служба ДОТИ е включена в разчистването на района около взривилото се на 3 юли поделение край Челопечене. Това съобщи за Дарик полк. Валентин Радев, експерт по боеприпаси към Министерство на отбраната. Вчера е извършена тренировка с робота от МВР и от днес се работи в реални условия, заедно с вече купената от военното министерство машина за водно-абразивно обезвреждане на боеприпаси.

- Извадихме такъв опасен снаряд от земята, пренесохме го до нашия робот и беше извършено срязване на началната част, опасния взривател.

- Да ви разбирам, че роботът, машината от МВР, която е взета, изважда снаряда и го занася до робота, които с водно-абразивната струя разрязва.

- Точно така, не само изважда, а може да го намерим някъде. Нашите сапьори го обозначават с три точки, той го взема. Същите хора от ДОТИ дойдоха и вече направихме вземане на такива опасни елементи като взриватели и други части от боеприпаси със същия робот. Преместиха опасните елементи и ги сложиха в безопасните каси с пясък, както се прави рутинно, и бяха откарани на място за унищожаване. Благодарим на съдействието на МВР, тъй като все още нямаме наш робот – такъв робот, който да премества опасните боеприпаси до нашия робот или да ги доставя в специалните каси. Скоро време ще направим такава заявка, в момента групата от експерти подготвяме нужните документи, с които ще бъде направена заявката.