Задържаха 52-годишен мъж, заподозрян за телефонни измами, съобщават от полицията във Варна.

Той е хванат при опит да напусне страната през ГКПП в Русе. Издирването на мъжа е било съвместно между криминалисти на сектор „Престъпления против собствеността“ при ОДМВР Варна, със съдействието на служители от сектор „Измами“ при ГДНП и ОДМВР Русе.

Възрастна жена хвърли 20 000 лв. през терасата на ало измамник

Има събрани данни, че лицето е съпричастно към извършени 6 „телефонни“ измами във Варна за периода между 15 и 23 март тази година.

В нарушителят е намерена голяма сума пари в чуждестранна валута, която е от последната осъществена „ало измама“ на територията на морската столица. Мъжът е конвоиран до Варна, а работата по случаите продължава под наблюдение на Районна прокуратура.

По-късно стана ясно, че той е бил помагач. Мъжът бил изпратен да вземе пари, хвърлени през терасата от жена от Варна. Тя е била въведена в заблуждение, че помага на полицейски служители да заловят извършители на телефонни измами. Сумата трябвало да бъде занесена в Румъния незабавно след взимането ѝ. При задържането в мъжа са намерени и иззети 4500 щатски долара и 1200 евро, като сумата съвпада с хвърлената от жената.

В хода на разследването е станало ясно, че 52-годишният обвиняем е участвал със същата задача в още две телефонни измами. Работи се по ангажиране на наказателната му отговорност за тези престъпления, допълниха от държавното обвинение.

Извършителите на „телефонни“ измами продължават активно да звънят на стационарни апарати в областния град и селата, като от началото на годината са регистрирани 22 такива престъпления, а от служителите на ОДМВР Варна са предотвратени 29 опита за измами.

9 часа ало измамници „въртят“ семейство, отмъкнаха им над 18 000 лева

От началото на годината в дежурните части на полицията са получени 76 сигнала от граждани, че на стационарните им телефони са се обаждали измамници, но те не са се поддали на сценариите /съдействие на полицията за залавяне на измамници и за пострадал близък при ПТП/ и са прекъснали комуникацията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня