Хората от Мизия с предизвикателство към строителните предприемачи
Хората от Мизия с предизвикателство към строителните предприемачи / снимка: БГНЕС, архив
Хората от Мизия с предизвикателство към строителните предприемачи
74501
Хората от Мизия с предизвикателство към строителните предприемачи
  • Хората от Мизия с предизвикателство към строителните предприемачи

Почти месец след бедствието в Мизия, хората в града недоволстват от липсата на бърза и адекватна реакция на държавата и институциите. Домовете на над 1200 души там са негодни за живеене, а повечето от наводнените близо 700 къщи се нуждаят от основен ремонт. 103 постройки са срутени или трябва да бъдат съборени.

Наближаващата есен, заринатият от боклуци град и липсата на финансова помощ от държавата и физическа сила на място карат все повече млади семейства, останали без покрив, да мислят за трайно изселване от Мизия.

Недоволството продължава след вчерашния протест на бедстващите в града, които негодуват, че очакваните помощи за ниските данъчни оценки на домовете им, няма да стигне дори за строителни материали, с които да ремонтират къщите си.

„Времето в Мизия като че ли е спряло", казват местните и не крият, че протестът им може да ескалира.

В ефира на Дарик две от жителките на пострадалия град Венера Савова и Ирена Дахлева разказаха за обстановката в Мизия.

„Лятото свършва, не срещаме онази подкрепа от държавата, на която всички се надявахме - финансовата подкрепа. Моралната подкрепа, която получаваме, не е достатъчна, за да можем да си стъпим на краката. Представях си много повече физическа помощ. Вече повече от месец общинският камион извозва отпадъците от града с четири човека персонал. Работа на държавата е да помогне на хората, а не доброволците да изнесат основната тежест на гърба си. Трябва да има адекватна реакция със средства, физическа сила, с техника. Реакцията на политическите сили също е неадекватна. Ние не сме хора, които се продаваме за кебапчета. Биха могли от ненормално високите субсидии, които получават, да определят някакъв процент, който да отделят за хората, които наистина имат нужда", каза Савова.

От своя страна Ирена Дахлева коментира, че усещат основно подкрепа изцяло от хората: „От два дни няма храна в Червения кръст. Има много млади семейства, които са настанени в общежитията на АЕЦ „Козлодуй", които трябва да бъдат освободени до утре. Някои от тях не знаят къде ще отидат. Комисиите минаха, но не знаме какви са оценките. Никой не се ангажира с конкретни суми".

Дахлева отправи едно предизвикателство към българските предприемачи: „Търся страници на български строителни предприемачи. Ако всеки един предприемач, поне в нашия регион, се заеме да помогне на една къща от тези, които са паднали, или тези, които имат нужда от трайно укрепяване, това ще бъде огромна помощ за нас".

Освен че отправиха предизвикателство към строителните предприемачи от региона, двете жени от Мизия изразиха надежда да не секва и подкрепата от страна на обществото. Те напомниха, че в групата във Фейсбук „ЗАЕДНО за МИЗИЯ, БЯЛА СЛАТИНА, ДОБРИЧ, ВАРНА, ВРАНИЛОВЦИ" продължава да се събира подробна информация за пострадалите и техните нужди с адреси и контакти и всеки, който иска може да избере семейство, на което да помогне с каквото може.