Граждани направиха жива верига в защита на парк Бедечка
Граждани направиха жива верига в защита на парк Бедечка / DarikNews.bg, архив

Защитници на парк "Бедечка" се събраха днес на протест, за да изразят отново позицията си за запазване на парка.

Хората настояха строителството в зелените площи да бъде незабавно преустановено и да се проведе разследване на всички строителни решения, свързани с парка.

Отново напрежение заради "Бедечка"

"Няма да търпим повече. Искаме пълна забрана и пълно разследване на издадените разрешителни. След решението на Общинския съвет от преди месец, строителна забрана няма", коментира пред Дарик Любомира Райкова.

Тя допълни, че интересите на обществото стоят преди частните интереси. Защитниците на парка настояват и за спиране на вече започнатите строежи.

Без повече разрешения за строеж в "Бедечка"

Само за една нощ са положени основите на още 5 сгради. Това провокира недоволството на природозащитниците, които днес направиха жива верига и не допуснаха камионите до строежите. Докато защитниците бяха блокирали входа към строителните площадки, на мястото се появиха и представители на собствениците, показа БНТ.

След разменени реплики между двете страни се наложи намесата на полиция, за да се избегне инцидент. Междувременно стана ясно, че Община Стара Загора ще инициира обществено обсъждане на новия устройствен план на парка.

Малко по-късно стана ясно, че няма да бъдат издавани нови разрешителни за строеж в кв. Бедечка. Желанието на общината е останалата част да се превърне в парк, категоричен е зам.-кметът Йордан Николов.

Още новини от Стара Загора