Владислав Горанов е категоричен, че фирми, свързани с кръстника му, не са получавали обществени поръчки.

Започва проверка за жилището, в което живее Владислав Горанов

 
„Никога фирми, свързани с вече публично известния Иван Сариев, не са получавали обществени поръчки или не са получавали субсидии“, заяви пред журналисти в парламента финансовият министър и допълни: „В петък дадох всички фактически обяснения и повече факти не мога да добавя“. Повод е съобщението до медиите за разпоредена от ВКС на антикорупционната комисия проверка на жилището на финансовия министър.
 
За Горанов проверката е най-нормалното нещо, а той е описал всичко в декларацията си, подал е необходимите документи и преценката му е, че няма конфликт на интереси.

Горанов: Ако имах притеснение за жилището, нямаше да го декларирам
 
Министърът потвърди, че синът на Сариев е работил в Министерството на финансите, а той, по думите му, е бил "орган по назначаване".

„Написал съм в моята декларация, която има за цел да разкрие всички факти и обстоятелства, че преценката ми е, че няма конфликт на интереси със Сариев“, заяви той.
 
Има публикации, че Красимир Велчев (зам.-председател на ПГ на ГЕРБ) и други колеги живеят в същия комплекс, коментира Горанов, но самият той нямал такава информация.
 
В политиката всичко е възможно“, заключи министърът.

От „Системата ни убива“ недоволстват, смятат законопроект за „осакатен“

Владислав Горанов дойде на днешното заседание в парламента, за да вземе участие в дебатите по второ четене на държавния бюджет за 2019 г. Той коментира и изразената готовност от страна на майките на деца с увреждания отново да излязат на протест, защото според социалните закони ще бъдат приети без необходимите средства.

Не искам да има конфронтация по тази тема. Всичко, което поехме като ангажимент, според нашите разбирания и оценки, които се свеждат до 150 млн. лв. повече за хора с увреждания, е изпълнено. Не съм участвал пряко в дебата в Социалната комисия. Разбирам, че окончателните текстове, които са одобрили депутатите, по някакъв начин не удовлетворяват омбудсмана и част от майките на деца с увреждания. Тепърва анализираме откъде идва неразбирането, защото всички разговори, които съм имал с омбудсмана по повод на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, се свеждаха до това, че 2019 г., освен 150-те млн. лв., обещани от премиера, няма да се налагат допълни разходи. Ако се направят различни допускания, Законът за личната помощ може да струва и милиард. Обществото някога може да стигне и до тази сметка. Инструктирах моите експерти в работната група да се опитаме да направим така законодателството, че средствата в бюджета за 2019 г. да стигнат“, уточни финансовият министър.

Горанов поясни, че средствата за лична помощ са прехвърлени от бюджета на социалното министерство в централния бюджет, защото все още се очакват окончателните законодателни решения за технологията на предоставянето ѝ.
БТА