ГЕРБ поиска Пьотр Толстой да се извини публично за провокативните си думи
ГЕРБ поиска Пьотр Толстой да се извини публично за провокативните си думи / БГНЕС, архив

ПГ на ГЕРБ определя като недопустими изказванията на Пьотр Толстой. Настояваме руският телевизионен журналист и депутат от партията „Единна Русия" да се извини публично за провокативното си поведение. Това заяви от парламентарната трибуна в декларация заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева по повод репликата на бъдещия руски депутат Пьотр Толстой, че България ще бъде изкупена.

Реакциите на родните партии след скандалното изказване на Пьотр Толстой

Настояваме руския тв журналист да се извини за думите си, не трябва да се злоупотребява с името и честта на българския народ, имаме самочувствието на държава със собствен суверенитет, вярваме, че партия „Единна Русия" не стои на това мнение, подчерта депутатът от ГЕРБ.

И още- няма да позволим на никого да ни вменява комплекс за малоценност, осъждаме всеки опит за насаждане на омраза и разцепление, каза тя.

Министър Митов за скандалното изказване на руски депутат: България не е за продан!

България е страна-членка на ЕС, ние сме част от обединена Европа и имаме самочувствието на равностойна и равноправна държава със собствен суверенитет, който никой не може и не трябва да нарушава, посочи Караянчева. Според ГЕРБ мнението на Толстой вреди на двустранните отношения между България и Русия, отбеляза тя и призова партия „Единна Русия" да се разграничи незабавно от думите на бъдещия депутат. Няма да позволим на никого да поставя под съмнение териториалната цялост на страната ни, да ни вменява комплекс на малоценност, се казва в декларацията на ГЕРБ. От ПГ смятат, че публично заявеното твърдение на Пьотр Толстой, че половината от Черноморското крайбрежие вече са го купили руснаци, е абсолютно невярно и манипулативно. Караянчева отправи въпрос защо кандидатът на БСП лява България за президент ген. Румен Радев мълчи по случая. Ще продължат ли Корнелия Нинова и нейните поддръжници да съскат срещу ЕС и НАТО, насаждайки омраза сред българите, признателни на Русия, попита тя.

Източник: БГНЕС