ГЕРБ: Плевнелиев запази най-силното си качество - да има собствена позиция
ГЕРБ: Плевнелиев запази най-силното си качество - да има собствена позиция / БГНЕС, архив

Росен Плевнелиев е българският президент, с който всички ние трябва да се гордеем. Това заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в коментар на отчета на държавния глава.

Според Цветанов в рамките на мандата си Плевнелиев е бил натоварен с много отговорности, в страната е имало тежка политическа конфронтация, предсрочни парламентарни избори, трябвало е да бъдат съставени два служебни кабинета.

"Росен Плевнелиев запази най-силното си качество - да има собствена позиция, да бъде равно отдалечен от всички политически формации", заяви Цветанов.

Росен Плевнелиев: Един безспорно много труден, но успешен мандат приключи

По думите му въпреки че държавният глава е бил издигнат от ГЕРБ, той е запазил институцията равно отдалечена от всички политически сили, дори е взимал решения против волята на парламентарното мнозинство.

"Президентът Росен Плевнелиев затвърди и запази единственият възможен път за България - европейският", подчерта Цветанов.

Той отбеляза като заслуга на Плевнелиев визитите у нас на много президенти на други държави, както и доверието към България.

Маргарита Попова: Работихме с очи за България

Нека проследим внимателно предстоящия мандат на президента Румен Радев, призова Цветанов и заяви, че би го поздравил, ако запази европейския път на България.

На въпрос как оценява мандата на вицепрезидента Маргарита Попова Цветанов заяви, че президентската институция трябва да се разглежда като екип. Имало е различни мнения, напрежение в някои моменти, но с позицията, която е заемал държавният глава, е олицетворявал президентската институция, каза още Цветанов.