ГЕРБ печели изборите и във Враца, Правец и „Панчарево
ГЕРБ печели изборите и във Враца, Правец и „Панчарево / снимка: Sofia Photo Agency

Освен в София, ПП ГЕРБ спечели частичните кметски избори и във Враца, Правец и „Панчарево". За кмет гласуваха още в Разлог и село Беглеж, но кой ще бъде градоначалник там, ще стане ясно след балотаж на 22 ноември.

Д-р Костадин Шахов е новият кмет на Община Враца. Той спечели битката между шестима кандидати за поста. За него са гласували 59,38 % от избирателите. След това се нареждат кандидата на БСП Цветелина Дамяновска - с 23,11 % от гласовете, независимият кандидат Кирил Илиев - 6,93%, Альоша Игнатов от РЗС - с 4,18 %, Хараламби Ефремов от БНД - 3,57 % и накрая представителя на БНРП - Стефан Чолаков с 2,84 %. Резултатите са от 100% обработени протоколи от секционните комисии. Изборната активност бе рекордно ниска за последните години - до урните са стигнали едва 23,05 % от гласоподавателите. Новоизбрания кмет на Враца обяви, че ще помоли врачанския митрополит Калиник да благослови делата му, но заяви, че все още не може да каже кои ще са първите му задачи в общината.

Никола Нитов от ГЕРБ печели изборите в община Правец с 63 процента от подадените гласове, съобщи председателят на ОИК - Правец Сълзина Донкова. Другият кандидат за кмет на днешните избори - Павлин Цветков, издигнат от инициативен комитет е получил 37 процента от гласовете. Нитов е изпълняващ длъжността кмет на общината след назначаването на Красимир Живков за областен управител на Софийска област. Преди това е бил заместник-кмет на общината. На предходните местни избори през 2007 година при избирателна активност 66 процента Красимир Живков спечели на първи тур изборите с 81 процента от подадените гласове срещу кандидата на ДПС Цветан Петков, който получи 19 процента от гласовете.

Светослав Митрев от ГЕРБ печели на първи тур изборите за кмет на район "Панчарево" с 57,99 процента от гласовете. Стоян Недялков от БСП е получил 5,83 процента от подадените гласове, Павел Мазганов от "Ред, законност и справедливост" - 5,75 процента, Михаил Казалъков от БКП - 0,43 процента, Станислав Благоев от СДС - 14,26 процента, - независимият кандидат Георги Славчев Георгиев - 8,61 процента, независимият кандидат Станимир Иванов - 3,14 процента.Следващата неделя на балотаж в Разлог отиват кандидатът за кмет на ГЕРБ Красимир Герчев и издигнатият от дясната коалиция „Патриотичен съюз за община Разлог" инж. Благой Дункин. Малко над 48% са избирателите, подкрепили Дункин на частичните избори. Около 28% от избирателите в община Разлог са подкрепили кандидата от ПП ГЕРБ - Красимир Герчев. На повторните избори в неделя, 22 октомври, подкрепа за кандидата от ГЕРБ Красимир Герчев декларираха от ПП "Ред, законност, справедливост" и ПП „Атака".

Любчо Петров от ПП ГЕРБ отива на балотаж на местните кметски избори в село Беглеж, съобщиха от пресцентъра на партията в Плевен. Той спечели 109 гласа и ще се яви на балотаж срещу независимия кандидат, подкрепен от БСП - Георги Съйков. Това ще стане следващата неделя - 22 ноември. Разликата е минимална и много оспорвана, коментира избора народният представител Ивелин Николов и областен ръководител на ПП ГЕРБ-Плевен. ПП ГЕРБ-Плевен очаква подкрепата на всички останали десни кандидати на втория тур, за което предстоят разговори. Изборният ден в Беглеж приключи със 73% избирателна активност, общо 423-ма избиратели са упражнили правото си на глас.