Георги Първанов и Румен Петков аут от БСП
Георги Първанов и Румен Петков аут от БСП / снимка: БГНЕС

На пленум на БСП в събота на четирима членове на партията, близки до АБВ, ще им бъде прекратено членството. Това стана ясно след заседание на ръководството на червената партия.

Двама от тях са президентът (2002 - 2012 г.) Георги Първанов и Румен Петков, но социалистите отказаха да посочат поименно кой ще напусне червените редици. На практика те няма да бъдат изключени от Националния съвет, а с действията си по регистрацията на евролиста на АБВ са нарушили устава на БСП и се самоизключват от столетницата.

До вчера ръководството на БСП беше дало срок на членовете си, които се приобщиха към проекта на Георги Първанов АБВ, да прекратят инициативата, иначе ще има последствия.

Зам.-председателят на Националния съвет на партията Димитър Дъбов обясни, че на пленум в събота ще бъде финализиран този въпрос: „Досега няма реакция, което означава, че по смисъла и съдържанието на Устава на БСП те са се поставили извън Устава, извън членството си в БСП и е налице фактът, че те са прекратили своето членство в БСП".

Евродепутатът Илияна Йотова коментира, че се надява тогава страницата АБВ да бъде затворена за БСП: „Очевидно е, че става дума не за разширяване на влиянието на левицата, очевидно е, че става дума за битка за БСП, за самата партия. На бъдещата листа на АБВ ние ще гледаме не като на конкурентна листа, защото за мен няма никаква разлика между конкуренция, опоненти, тя ще бъде просто още една листа в политическото пространство, с която определени структури ще се явят на тези избори".

Ръководството на социалистите призоваха Първанов и Румен Петков да обяснят пред Националния съвет в събота причината за действията си.