Френският посланик у нас: Не желая повече да говоря за случая със Сидеров
Френският посланик у нас: Не желая повече да говоря за случая със Сидеров / снимка: DarikNews.bg, Стара Загора
Френският посланик у нас: Не желая повече да говоря за случая със Сидеров
69368
Френският посланик у нас: Не желая повече да говоря за случая със Сидеров
  • Френският посланик у нас: Не желая повече да говоря за случая със Сидеров

Френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан определи като инцидент сблъсъка между лидера на „Атака" Волен Сидеров и аташето по културата в посолството на Франция у нас Стефани дю Мартие преди дни. „Не желая повече да говоря за това", категоричен беше дипломатът и потвърди, че българският депутат все още не се е извинил на служителката в посолството.

„Ако в бъдещия Европейски парламент намерят място силни националистически партии, има опасност решенията на Евросъюза да се взимат все по-трудно", коментира френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. „Съществува риск, ако има много националистически партии , които са против ЕС или против евроинтеграцията. Ако тези партии са силни в Европейския парламент, ще бъде много по-трудно да имаме консенсус за приемането на директиви и решения. Надявам се, че избирателите няма да направят тази грешка".

Запазване обединението на европейските страни е от изключителна важност, подчерта дипломатът, тъй като по думите му „светът е отворен и в него има големи страни, много по-големи от целия ЕС. Те са най-важните актьори и за в бъдеще ще стават още по-силни. Ако ние не сме обединени, нямаме никакъв шанс, няма да имаме тежест и няма да имаме възможност да оказваме влияние на международните решения и при преговорите с редица важни институции като ООН и Световната търговска организация".

Посланик дьо Кабан е на двудневно посещение в Стара Загора, където връчи на заместник-кмета Иванка Сотирова най-високото френско отличие „Орден за заслуги".