Епидемия от дизентерия в Дом за деца в Каспичан
Епидемия от дизентерия в Дом за деца в Каспичан / снимкa: Sofia Photo Agency

Епидемия от дизентерия в Дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителски грижи „Слънце" в град Каспичан, е била регистрирана миналата седмица, съобщават от Министерството на здравеопазването. За периода от 28 ноември до 7 декември са заболели един педагог и 14 деца от 1-ва група. Те са с оплаквания от болки в корема, стомашно разстройство и повишена температура.

Всички заболели са били настанени в инфекциозното отделение на шуменската болница и са в добро състояние. Проведено е микробиологично изследване на заболелите, контактните с тях деца и персонала. Настаненият в отделението преподавател вече е изписан за домашно лечение, казаха от болницата. Взети са материали за изследването – храни, вода и дезинфектанти. Издадено е предписание до директора на дома, с което са разпоредени необходимите противоепидемични мерки.

Децата са в добро състояние, каза пред Дарик д-р Марко Марков, главен епидемиолог на Шумен.

Хигиената в Дом „Слънце” е на много високо ниво, отбеляза Виолета Иванова, директор на заведението. Всички резултати от изследванията на персонала и останалите деца в Дома са отрицателни. От Национална ветеринарномедицинска служба (ДВСК) провериха хранителните стоки, които се използват в кухнята на Дома. Не са открити заразени продукти.