Емил Лещански се извини на хасковлии
Емил Лещански се извини на хасковлии / снимка: standartnews.com
Астрологът Емил Лещански
19032
Астрологът Емил Лещански
Бизнесменът Тинко Гарев
  • Астрологът Емил Лещански
  • Бизнесменът Тинко Гарев

Извинявам се на дамите и господата, жители на град Хасково, заради това, че съм нарушил спокойствието и психологически съм ги претоварил, с това, че съм излъгал, тоест не съм преценил точно и правилно, че няма да има земетресение. С тези думи астрологът Емил Лещански се обърна към хасковлии в предаването „Кой говори” по Дарик, след като прогнозира силно земетресение в района точно на Великден. Това не се случи, но жителите на града прекараха празниците в страх и извън домовете си.

 

Той допълни още, че „моят страх ме е подбудил да се обърна и точно такова обръщение да направя – че ще има земетресение, при което да се спасят хората”. „Мен друго не ме интересува. Би било ужасно ако беше се случило, а аз не съм го казал. Тогава нямаше да мога до последния си житейски час да намеря спокойствие в душата си”, каза още той.

 

Тинко Гарев, бизнесмен от Хасково, иска да съди Лещански заради прогнозата му. „На фона на това, което Емил Лещански сътвори, не мисля, че едни извинения са на място. Особено направени по такъв куртоазен и неискрен начин. И с приказки за спасението на душата му – не на място идват”, каза той пред Дарик. Според информацията на Гарев прокуратурата вероятно ще се самосезира, защото това е тежко престъпление не само по гражданското право. Той дори смята, че би трябвало да бъдат взети мерки и по наказателното право.

 

„Аз бих бил склонен да му простя, единствено ако го видя в продължение на 24 часа като в Средновековието с една огромна табела, висяща от врата му, на която пише „аз съм измамник” пред хасковското кметство”, допълни Гарев.

 

Емил Лещански прогнозира, че земен трус със сила между 6-а и 7-ма степен по скалата на Рихтер ще предизвика тежки разрушения в Хасково на 19 април – Великден. По думите му труса нямаше да бъде лек, щеше да има жертви и разрушения. Прогнозата предизвика масова психоза сред хората, много от които застраховаха имотите си.

 

Прогнозите на Лещански бяха напълно отречени от учените. Според геофизика от Димитровград Йордан Георгиев твърденията за силен трус са безпочвени и нереални, защото районът на Хасково не е сеизмична зона.

 

Директорът на Геофизичния институт към БАН Николай Милошев заяви в „Кой говори”, че за подобни прогнози  трябва да бъде потърсена отговорност. Милошев увери, че към този момент сеизмичната обстановка в страната е спокойна.