ЕК вдигна червен картон на управляващите според социалистите
ЕК вдигна червен картон на управляващите според социалистите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Левицата оцени като „червен картон” докладът от Брюксел, който правел влизането ни в Шенген мираж. Социалистите започват консултации за вот на недоверие към кабинета за провал във вътрешните работи.

„Нашето намерение е при съгласие и на други парламентарни групи или отделни народни представители да внесем вота до края на седмицата, заяви зам.-председателят на Парламентарната група на левицата Ангел Найденов.

Той коментира още, че вотът е начин да бъде поета и понесена политическата отговорност. Според него с този доклад Европейската комисия казва, че няма доверие на настоящото правителство, което не е свършило нищо за три години.

Чрез доклада Европейската комисия вдигна червен картон на управлението за
провала в област, в която ГЕРБ не допускаха съмнение в своя успех, коментира Найденов. Той отбеляза, че поведението на управляващите се е градяло на изключително шумни ПР-акции и на лавина от думи, а рупор на това поведение е бил и остава министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Зам.-председателят на групата на Коалиция за България в парламента Михаил Миков посочи, че докладът на еврокомисията не дава хоризонт за продължаване на мониторинга над България, а едно от обещанията на ГЕРБ е било наблюдението да приключи в рамките на мандата. „Виждате, че следващият доклад е извън мандата на ГЕРБ, нещо повече - удължава се срокът, защото очевидно капацитетът в България не стига за изпълнение на набелязаните 17 препоръки”, коментира той.