Джеймс Уорлик вижда взаимоотношенията между България и САЩ като гоблен
Джеймс Уорлик вижда взаимоотношенията между България и САЩ като гоблен / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Джеймс Уорлик: Взаимотношенията между България и САЩ са като гоблен
56317
Джеймс Уорлик: Взаимотношенията между България и САЩ са като гоблен
  • Джеймс Уорлик: Взаимотношенията между България и САЩ са като гоблен

Има тайни споразумения в енергетиката в България. Това каза американският посланик в България Джеймс Уорлик и призова за повече прозрачност в тази сфера. Преди това Уорлик получи орден „Стара планина” от президента Росен Плевнелиев за приноса му за подобрените отношения и повишения диалог между София и Вашингтон по време на мандата му в България.

Няколко дни преди изтичането на тригодишния му мандат в София, американският посланик Джеймс Уорлик обясни, че според него е нужно българските граждани да знаят кои компании за какво се споразумяват от тяхно име. Уорлик също така смята, че договори в сферата на енергетиката са се правили тайно и при затворени врати.

Пред Нова телевизия той заяви, че подобни договори са обществена тайна, въпреки че не ги е виждал лично. Уорлик добави, че тези споразумения са на стойност милиарди долари, които излизат от джоба на българския данъкоплатец.

Според него цената на природния газ в България е около пет пъти по-скъпа, отколкото в Америка.

Джеймс Уорлик вижда взаимоотношенията между България и САЩ като гоблен
netinfo

Прямите изказвания на Уорлик идват в деня, в който му беше връчен Орден „Стара планина”-първа степен от държавния глава Росен Плевнелиев. Американският посланик отбеляза, че е горд от силното приятелство между двете държави, което според него се е засилило по време на неговия мандат. Президентът Плевнелиев благодари на Уорлик за неговия принос за повишения политически диалог между двете държави.

„Взаимоотношенията между САЩ и България са нещо като гоблен. Знаете, гоблените са едновременно изключително красиво нещо, но същевременно изключително сложни за изработка, тъй като отнемат много време. Иска ми се да знам, че и аз съм допринесъл за изработването на този гоблен. Аз нямам съмнение, че един ден след 5 или 10 години, когато дойда да посетя вашата страна, този гоблен ще бъде допълнен с още нови елементи. И като една първа любов, България ще остане завинаги в сърцето ми”, заяви Уорлик при получаването на отличието.

Джеймс Уорлик вижда взаимоотношенията между България и САЩ като гоблен
netinfo

Джеймс Уорлик ще бъде заместен от дългогодишния дипломат Марси Рийс, която е бивш посланик в Албания, министър-съветник по политически и военни въпроси в Ирак, както и заместник помощник секретар по ядрената и стратегическа политика.