болница
болница / Thinkstock/Getty Images
Държавата няма пари да заплати лечението на 11-годишно момче и 17-годишен младеж. Това е станало ясно след извънредно заседание на Комисията по редки болести към здравното министерство, което се е провело тази седмица. За случая информира "Дарик" Пенка Георгиева, представител на пациентите в обществения съвет на Фонда за лечение на деца, описвайки ситуацията като патова.

11-годишното момче страда от мускулна атрофия, а 17-годишният младеж е с рядкото заболяване мукополизахаридоза. Лекарите били единодушни, че лечение и в двата случая е наложително. Проблемът обаче е в това, че стойността му е от порядъка на половината от годишния бюджет на Фонда за лечение на деца.

И двете момчета имат сравнително качествен живот и дори ходят на училище, посочи Пенка Георгиева. Тъй като терапията им е много скъпа, те се обърнали към Фонда за лечение на деца. Толкова пари обаче фондът няма.

Затова пациентите настояват бюджетът на фонда да бъде актуализиран. Според Георгиева това е начинът терапията на момчетата да бъде покрита. В противен случай родителите имали право да съдят държавата за незаплатено лечение.