„Дръзки” e готов за борба със сомалийските пирати
„Дръзки” e готов за борба със сомалийските пирати / cнимкa: DarikNews

България може да участва в охраната на кораби от пиратските нападения в Аденския залив. Това заяви началникът на Щаба по подготовката на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев при откриване на учебната година във Военноморска база Варна.

Според контраадмирал Манушев в състава на международните сили в този район може да се включи фрегатата „Дръзки" от Военноморска база Бургас. По думите му корабът е готов за тази мисия, но участието му за около два месеца би струвало минимум 2-3 милиона лева, като сумата може да стигне и до 6 милиона в зависимост от задачите, които трябва да изпълнява фрегатата.

Въпросът с въоръжаването на моряците от търговските кораби е труден, тъй като няма единна позиция на различните държави, посочи началникът на Щаба по подготовката на ВМС. В този район трябва да се въведе изцяло конвойният принцип. Проблемът според контраадмирал Манушев е, че търговските кораби плават по различни направления, а фирмите не винаги са склонни да посочват курса или вида на товара.

Други новини от Варна