ДПС оспорва избора на трима народни представители
ДПС оспорва избора на трима народни представители / cнимкa: Sofia Photo Agency
ДПС оспорва избора на трима народните представители
26349
ДПС оспорва избора на трима народните представители
  • ДПС оспорва избора на трима народните представители

ДПС настоява Конституционният съд да обяви за незаконен избора на тримата народни представители, които трябва до положат клетва тази седмица. Това съобщи депутатът от движението Лютви Местан след заседание на Централното оперативно бюро на Движението. Румен Стоилов, Георги Терзийски и Венцислав Върбанов трябва да заемат местата на трима народни представители, чиито избор Конституционният съд обяви за незаконен. 

Преди седмица Конституционният съд обяви, че вотът в 23 избирателни секции в Турция, в които са подадени над 18 000 гласа, е недействителен, а изборът на трима депутати - незаконен. В тази връзка от ДПС настояват за повторно преброяване на бюлетините и, ако се установи съответствие на броя на действителните и законосъобразните подадени гласове, Конституционният съд да обяви за незаконен избора на новите трима депутати.

„Първо беше продуциран мита за грамадните нарушения, за огромните манипулации на изборния процес, разбира се, организирани от ДПС. В последствие този мит трябваше да бъде обслужен", обясни Лютви Местан относно решението на съда.

По думите му в партията има идея Конституционният съд да бъде сезиран за нарушение в изборния процес в 7-ми, 8-ми и 23-ти многомандатни избирателни райони. Причината за това са неподписани допълнителни избирателни списъци. „Ако ни бъде отказано образуването на дело, това ще означава, че едни и същи факти се мерят с различен аршин. Отказът от образуване на дело ще обжалваме пред съда в Страсбург", заяви Местан.

От партията съобщиха още, че в събота парламентарната група и Централното оперативно бюро на ДПС ще проведат изнесено заседание в Боровец. Основната тема ще е "Динамика на кризата и нейните политически измерения".