Дончев: Никой от нас не иска да управлява на инат
Дончев: Никой от нас не иска да управлява на инат / vesti.bg

Няма как да участваме в кабинет с титуляри, с министри, още по-малко с министър-председател, който е с друг мандат. Това е и въпрос на самоуважение. Във властта се влиза през официалния вход, не през задния - влиза се с отговорност, с достойнство, не с апаратни игри.

Борисов: Няма да съм премиер на кабинет с чужд мандат

Това заяви пред БНР вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. Той обаче не изключи някаква, включително частична подкрепа на правителство с мандата на Реформаторския блок с хоризонт няколко месеца, за да приеме народното събрание промените в изборното законодателство по един спокоен начин:

"Четем сигнала от президентските избори, че това, което сме правили, е недостатъчно и трябва отново да търсим подкрепата на хората. Може би с известни реформи на партийно ниво и на ниво политики. Всички избори са вид индикатор какви са обществените настроения. Никой от нас не иска да управлява на инат.

До Коледа ще е ясно дали ще има нов кабинет в рамките на този парламент

Всичко свършено през последните години, всички неща, които са били запазена марка на ГЕРБ, се приемат добре от хората. Но обществото е напълно право да каже: „Това, че инвестирате в инфраструктура е чудесно, но това е един от рутинните ангажименти на държавата. Ние искаме повече."

Относно тезата на премиера в оставка Бойко Борисов, че единствена причина за удължаване на живота на този парламент са промените в изборното законодателство, Дончев отбеляза, че друга легитимна политическа причина няма. „Легитимният политически аргумент е: има проведен референдум, резултатът от него е до голяма степен задължаващ и е редно народното събрание да се съобрази с него". Справедливостта не се свежда само и единствено до съдебната реформа. Това е работата на всички институции, добави Дончев.

Обсъждан ли е вариант друг политик от партията на Борисов да оглави кабинет с мандат на РБ?

Българският пазар не може да поеме такъв проект - нито като количество произведена енергия, нито като ценова конюнктура, заяви Томислав Дончев за проекта „АЕЦ Белене". „Ако някой на пазара счита, че този проект е витален и може да се осъществи, нямаме нищо против той да бъде продаден, каза той.

Източник: БГНЕС