Докладът на комисията Куйович не отговаря на ключови въпроси
Докладът на комисията Куйович не отговаря на ключови въпроси / снимкa: Sofia Photo Agency
Приетият от парламента доклад на комисията Куйович не отговаря на два съществени въпроса, заяви в „Денят” на Дарик Илко Димитров от БНД.

Илко Димитров посочи първия въпрос: Как през 2007 година се решава, че сръбският наркотрафикант Будимир Куйович не представлява оперативен интерес за службите. Непосредствено преди този извод, както се посочва в доклада, се прави следната констатация - Будимир Куйович цели единствено реализиране на личните си интереси, свързани със статута му на пребиваване в България. И поради липса на интерес от службата е свален от разработка. Въпросът е как е направен този извод, по какъв начин в продължение на десет години е работено по него, категоричен бе Димитров.

Другият голям въпрос, според Илко Димитров, е защо едни служби са искали той да бъде вън от България, а други – да бъде вътре в страната.

Според Димитров още при сформирането й форматът на комисията не е бил формулиран адекватно. Според Ахмед Юсеин обаче няма смисъл от втора комисия, която да се занимава със случая Куйович, защото временната комисия си е свършила работата.

Действително е имало чадър – от 1992 година досега този човек е бил в България по една или друга причина. Има период, който той е прекарал у нас и е бил под наблюдение, като въпреки това престоят му е бил увеличаван. И до този момент от тези, които са работили с Куйович, няма нито един наказан, каза още Ахмед Юсеин.

Чуйте повече в звуковия файл!