Докладът на ЕК справедливо изтъква достигнатите резултати смятат от ВСС
Докладът на ЕК справедливо изтъква достигнатите резултати смятат от ВСС / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
ВСС: Някои от препоръките на ЕК вече осъществяваме
31334
ВСС: Някои от препоръките на ЕК вече осъществяваме
  • ВСС: Някои от препоръките на ЕК вече осъществяваме

Висшият съдебен съвет посочва в становище за евродоклада, че някои от основните препоръки в доклада по дейността на съвета вече са в процес на осъществяване. До края на годината ще бъдат изготвени критериите за натовареност на магистратите, ще стартира по-ефективен механизъм за контрол върху бързото публикуване на всички съдебни актове на интернет страниците на съдилищата. В становището се отбелязва още, че и в настоящия момент съветът  съзнава високата отговорност за избора на административни ръководители и полага усилия за максимална обективност и прозрачност на процеса.

Според ВСС четвъртият доклад на Европейската комисия за България съдържа сериозен анализ и обективно висока оценка на правителството за осъществяване  процеса на реформи в съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност. Справедливо са изтъкнати достигнатите резултати в работата на ВСС по отношение на дисциплинарната практика, безкомпромисното отношение в проявите на неетично поведение на магистрати, както и активната роля на съвета за предприемане на организационни и административни мерки за ускоряване движението на делата и своевременно приключване с краен съдебен акт.

Висшите магистрати отбелязват, че в доклада се оценява приетата от правителството Стратегия за съдебна реформа в условията на пълноправно членство в Европейския съюз, в която ВСС също намира сериозен ресурс за по-нататъшно развиване на управленския си капацитет.

Като орган за управление на съдебната власт, ВСС ще продължи активната си позиция да гарантира еднаквото и точното прилагане на закона и постановяването на ефективни и справедливи решения и присъди. ВСС изразява готовност да продължи засилване на диалога, както между отделните звена в съдебната власт, така и с останалите институции, за осъществяване на задълбочена реформа в съдебната система и прилагане на най-добрите практики на другите държави членки на Европейския съюз.