Докладчиците на ПАСЕ искат от България напредък в съдебната реформа
Докладчиците на ПАСЕ искат от България напредък в съдебната реформа / БГНЕС, архив

В края на посещението си в София докладчиците на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за пост-мониторинговия диалог с България Жолт Немет и Франк Швабе приветстваха намерението на министерството на правосъдието да изпрати за мнение на Венецианската комисия втория пакет от поправките към закона за съдебната власт, съобщи пресслужбата на ПАСЕ.

Този положителен ход ще позволи на всички парламентарни сили да вземат предвид препоръките на Венецианската комисия, когато обсъждат и приемат промените в закона за съдебната власт.

Захариева: Проектът ни за съдебна реформа е по-радикален от този на Христо Иванов

"За България е от съществено значение да придвижи напред реформата на съдебната система, която има широкообхватни и важни последици. Ние смятаме, че всички депутати би трябвало да използват тази възможност за осъществяване на съдържателна реформа в съответствие с европейските стандарти, за да се осигури в България истинско върховенство на закона", казаха докладчиците.

Обсъдени бяха и въпроси, свързани с борбата с корупцията и организираната престъпност, а също необходимостта да се гарантира ефективността на антикорупционната система и постигането на осезаеми резултати.

В този контекст докладчиците изразиха надежда, че продължаващата законодателна реформа скоро ще бъде завършена в съответствие с препоръките на Групата държави срещу корупцията. Те също така подчертаха, че е необходимо да се продължат започнатите реформи и тяхното изпълнение, за да се потвърди тяхната устойчивост.

Докладчиците проведоха разговори за изборното законодателство и предстоящите през октомври президентски избори. Те приветстваха евентуални предложения, които биха засилили общественото доверие в произвеждането на изборите, като същевременно подчертаха важността на стабилността на изборната рамка в месеците преди вота.

Европейският анализ на прокуратурата се отлага с няколко седмици

При обсъжданията беше обърнато внимание и на развитието на политическата обстановка в България напоследък, а също на геополитическата ситуация. В този контекст докладчиците разгледаха общото положение на правата на човека в страната с особен фокус върху малцинствата и въпросите, свързани с миграцията.

По време на посещението си те се срещнаха с министър-председателя, външния министър, вътрешния министър, министъра на образованието и науката и заместник-министъра на правосъдието.

В парламента те се срещнаха с председателя на Народното събрание, българската парламентарна делегация в ПАСЕ и представители на различни парламентарни групи. Докладчиците разговаряха и с омбудсмана на България, представители на организации на гражданското общество и на международната общност. Те възнамеряват отново да посетят страната до края на годината, заяви пресслужбата на ПАСЕ.

Източник: БТА