Доган: Хонорарът не е бонус
Доган: Хонорарът не е бонус / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Доган: В условията на криза всеки проблем може да се превърне в гръмоотвод
50985
Доган: В условията на криза всеки проблем може да се превърне в гръмоотвод
Доган: В условията на криза всеки проблем може да се превърне в гръмоотвод
  • Доган: В условията на криза всеки проблем може да се превърне в гръмоотвод
  • Доган: В условията на криза всеки проблем може да се превърне в гръмоотвод

В условията на обедняване и криза всеки проблем може да се превърне в гръмоотвод в с оглед търсене на виновници, сатанизиране и нови дяволи. Така лидерът на ДПС Ахмед Доган задочно отговори на призива на премиера Бойко Борисов цялата предишна власт да върне бонусите включително и хонорарът на Доган, получен за Цанков камък. Ръководството на движението се срещна с президента Росен Плевнелиев. „Не съм бил министър, не съм вземал бонуси. Хонорарът не е бонус, не бъркайте дефинициите", каза Доган в отговор на въпрос на журналисти.

Лидерът на ДПС отбеляза, че предишният кабинет е раздавал бонуси, защото държавата е била във възход и по принцип няма нищо лошо в това.

Доган Хонорарът не е бонус
netinfo

Според Доган, ако държавният служител няма стимулиране, той не може да представлява държавата и държавния интерес.

„Задължително трябва да има стимулиране, стига да има правила за това. Това не е грях. Въпросът е обаче е в правилата, оттам започват изреченията за оценката на материалното стимулиране, за така наречените бонуси - дали е за купуване на политическа лоялност или е за извършена работа. Пазарната икономика предполага подобно стимулиране, но държавата трябва да има доста ясен правен катехизис. И все пак има морална представа да знаем кое е в рамките на моралното в дадено общество, на даден етап от развитието му с оглед стимулирането на държавните служители. Ние не казваме, че предишното правителство не е давало бонуси, но от това не сме правили политика. Предишното правителство беше в състояние на възход, но това не бяха бонуси, а сега ситуацията е друга. Сега сме в стагнация, търсим път за преодоляване на кризата, търсим изхода, светлината. Естествено, в тази ситуация раздаването на бонуси има съвсем друг ефект. Ако преди проблемът е бил защо не са достатъчно високи бонусите, сега - защо изобщо го има от гледна точка на противопоставянето на различни групи от населението; защо изобщо са разпределяне по този начин. Ние не сме против бонусите, не сме против допълнителното материално стимулиране. Въпросът е да има правила и да не служат за партийна политика, а за държавна политика", коментира Доган.

Доган Хонорарът не е бонус
netinfo

20 години след прехода страната няма приоритети и стратегия за развитие, коментира още Доган. Той призова да се действа надпартийно и да се обърне внимание на Стратегия 2020. Ако сега се намираме на края на опашката на страните членки в контекста на Стратегия 2020, имаме шанс да се позиционираме поне в средата, коментира Доган. По думите му нищо не може да ни помогне след това, ако управляващите изпуснат този шанс.

Държавният глава обясни, че на срещата са били засегнати редица теми. От ДПС са определили АЕЦ „Белене" като грешка и са настояли за дебат за шистовия газ. Ръководството на движението е настояло фискалният резерв да не минава под определения минимум и се е обявило против управлението на Сребърния фонд по различен начин от настоящия. ДПС е подкрепило и обсъждането на промени в Изборния кодекс и изготвянето на устройствен закон за службите в сектор „Сигурност".

Доган Хонорарът не е бонус
netinfo