Бедствено положение в Смолян
Бедствено положение в Смолян / Адриан Кулев, Dariknews.bg
Десетки сигнали заради дъждовете в службите в страната
98006
Десетки сигнали заради дъждовете в службите в страната
  • Десетки сигнали заради дъждовете в службите в страната
Служителите на  “Пожарна безопасност и защита на населението” са реагирали на 118 сигнала за произшествия, от които 11 пожара и 106 спасителни дейности. Няма данни за застрашени хора и населени места. Това сочат данните на МВР до 18 часа в четвъртък. Оранжев код за дъждове бе в сила за територията на почти цялата страна за 28 юни. Най-тежко бе положението в Смолянско, като в общините Смолян и Чепеларе бе обявено бедствено положение. Обстановката там вече се нормализира и очакванията са в петък населените места да се върнат към нормалния ритъм на живот.

Постъпилите сигнали в спасителните служби са предимно за територията на Столична община  и областите Пловдив, Пазарджик, София, Смолян. Основната част от тях са за наводнени приземни етажи, мазета, дворове и части от пътна и улична инфраструктура, както и за отстраняване на опасни предмети и паднали дървета.
 
Бедствено положение е обявено в Смолян, река Черна преля (СНИМКИ)
 
В Пловдивска област екипите са  извършили отводнителни дейности по 49 сигнала за наводнени къщи, дворове, подлези, улици, обществени сгради и паднали дървета.
 
В област Смолян са получени 30 сигнала за наводнения и локални опасности от наводнения. При 26 от сигналите отзовалите се служители са работили за отводняване на наводнени къщи, дворове, улици, обществени сгради и изграждане на диги. Повечето от сигналите са били концентрирани около коритото на река Черна, която поради обилния дъжд преля. Изградени са  диги в кв. Устово - Промишлена зона, ул. „Георги Раковски, ул. „Тракия“, ул. „Родопи“, ул. „Димитър Македонски“, ул. „Хан Аспарух“ .

СНИМКИ ОТ СМОЛЯН ВИЖТЕ ТУК

По данни на МВР в област Пазарджик са постъпили 30 сигнала за наводнени приземни етажи, мазета на частни и обществени сгради и части от уличната инфраструктура. Сред отводнените обществени сгради са МБАЛ „Пазарджик“ и Болница „Ескулап“.
 
В област Монтана са постъпили 5 сигнала за наводнени приземни етажи, мазета на частни и обществени сгради и части от уличната инфраструктура.
 
В Бургаска област са получени над 35 сигнала за наводнени улици и паркинги, като отзовалите се екипи работят за отводняването им.
 
Бедствено положение в Смолян
Адриан Кулев, Dariknews.bg