/ iStock
Гранична полиция няма да изисква декларация за съгласие от родител за напускане на страната на дете и всички малолетни и непълнолетни български граждани
ще могат да пътуват без това ограничение в Шенген, информират от Летище София.

От 31 март 2024 България става пълноправен член на Шенгенското пространство по въздух и вода.

Какво ще се промени в проверките на летищата след влизането ни в Шенген по въздух

Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от районния съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина.




За заминаващите

Пътувайки до страна членка на Шенген, регистрирате багажа си, след което предстои само проверка сигурност, посочват от Летище София. След това се отправяте към вашия изход (гейт) за излитане, без да преминавате паспортен контрол. В Шенген влизат и държавите Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

На митнически контрол подлежат граждани, пътуващи за страни извън ЕС, както и пътуващи транзит до трети страни през страна членка на Шенген.

От 31 март за българите няма да има паспортна проверка за полетите в Шенгенското пространство

Ако вашата дестинация е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент – регистриране на багаж, проверка сигурност, митнически контрол и паспортен контрол, информират от летището.

За пристигащите

Ако пристигате от страна членка на Шенген, след кацането на самолета се отправяте директно за получаване на вашия багаж, ако имате регистриран багаж, без да преминавате паспортен контрол. На митнически контрол подлежат пътници, пристигащи от страни извън ЕС, и пътници пристигащи от трети страни през страна членка на Шенген.

Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична проверка и митническа проверка преди получаването на регистрирания ви багаж остава същата, както е до този момент, посочват още от Летище София.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня