ДБГ не е снемало доверие от министър Танев, заяви Настимир Ананиев
ДБГ не е снемало доверие от министър Танев, заяви Настимир Ананиев / БГНЕС, архив

"Движение България на гражданите" не е снемало доверието си от министъра на образованието проф.Тодор Танев, това направи ДСБ, заяви в Добрич народният представител от РБ и зам.-председател на ДБГ Настимир Ананиев.

Тодор Танев: С моя екип сме изпълнили всичко, което се изисква от нас

"Не знам дали беше правилно поискана оставката на министъра, защото учебниците се пишат от външни  експерти, трябва да минат на обществено обсъждане и да бъдат приети по правилата на МОН, а самият министър няма конкретна лична вина за това нещо. Ние от РБ винаги сме заставали зад него и сме го подкрепяли, защото той извършва много тежка реформа, която изисква много усилия и даже скоростта, с която се случваха нещата в образованието някак си не можа да бъде наваксана от самото министерство. Очаквахме напрежение в сектора, но не и искането  на неговата оставка, но ситуацията около така нареченото съжителство ескалира процеса и публичното очакване беше да се случи и да бъде поета някаква отговорност и премиерът поиска тази отговорност", коментира Ананиев. 

Той заяви още, че за РБ е ключово да бъдат предложени промени в изборното законодателство предвид  предстоящите президентските избори. Реформаторите залагат на електронното гласуване, което в най-оптимистичния вариант би се случило в България в срок между 3 и 5 години, на активна регистрация, за да бъдат изчистени избирателните списъци от тъй наречените "мъртви души" и машинното броене на бюлетините.

Какво разклати стола на просветния министър?

"РБ ще предложи на президентските избори половината от секциите в страната да предлагат машинно гласуване. По този начин ще отпадне и големият брой невалидни бюлетини", подчерта зам.-председателят на ДБГ.

В Добрич Настимир Ананиев заедно с председателя на Младежкото ДБГ Стефан Марков участваха в учредяването на местна  структура на Младежката организация на партията.