/ БГНЕС
„Смея отговорно да твърдя, че за мен това беше целенасочено организирана провокация“. Така председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова коментира действията на представителите на протестиращите медицински сестри, които вчера се барикадираха в една от сградите на Народното събрание.

НСО преговаря с петте медицински сестри, които се барикадираха в Партийния дом (ВИДЕО)

„Защо мисля така? Защото медицинските сестри наистина не пожелаха да разговарят с никого от комисията по здравеопазване. Защото те останаха в залата против всякакви правила. Защото виждаме, че техните действия станаха най-активни тогава, когато можеха да ги покажат по телевизията. Барикадата на прозореца се състоя в праймтайма на всички телевизии“, смята Дариткова.

Служители на НСО, които охраняват сградата, вече преговарят с тях, но те засега отказват да я напуснат. Една от тях дори е излезе на перваза на един от прозорците.

Нинова призова за подкрепа на медицинските сестри и майките

Вчера след обяд се проведе редовно заседание на комисия, на което представителите на протестиращите медицински сестри са били допуснати. Те обаче са влезли в залата 30 минути след началото му.

Пет медицински сестри се барикадираха в Народното събрание (ВИДЕО)

„По време на протичащо заседание, медицинските сестри нахлуха в залата и се насочиха към далечния ъгъл със столовете, където ги виждате и днес по камерите. Не се опитаха по никакъв начин да влязат в комуникация с комисията по здравеопазване. Влязоха в комуникация с журналистите“, обясни председателят на комисията.

Според нея не бива да се толерират подобни действия, защото те са „извън законите на страната“.

По-късно Дариткова повтори думите си и в декларация от парламентарната трибуна.

ВМРО за барикадата на медсестрите: Не е това формата и начинът на протест

„Ние винаги сме държали на диалога с тях. Никога не сме имали притеснения да чуем конструктивни предложения и техните искания, тогава, когато са представени по коректен начин“, заяви тя. Според нея сестрите са „нахлули“ във вчерашното заседание, нарушили са реда и са поискали контакт единствено с представителите на медиите.

„Искам да кажа и кои са участниците в тази провокация - инициативният комитет на неуспялата кметица на София Мая Манолова. Те са професионалисти по здравни грижи, но пък никой не знае колко представители на съсловието стоят зад тях“, продължи Дариткова.

Според председателят на здравната комисия служителите на НСО в сградата на парламента не са реагирали адекватно, защото не са успели да осигурят реда. „НСО създаде една рискова ситуация. Отново искам да опровергая една лъжа, казана от трибуната. Аз съм казала, че жената е със нестабилно психологическо състояние. Това беше очевидно. Жена, която стои на ръба на прозореца и не може да води разумен диалог, със риск за здравето си, иска да наложи някакви неясни искания, разбира се, не може да бъде преценена като стабилна“, смята Дариткова.