Дарители не искат Домът в Трън да бъде закрит
Дарители не искат Домът в Трън да бъде закрит / снимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Дарители на Дома за сираци в Трън не искат социалното заведение да бъде закрито. Тази своя позиция те защитават в отворено писмо до премиера Сергей Станишев, вътрешния министър Румен Петков, кмета на града Станислав Николов и председателя на Агенцията за закрила на детето Ширин Местан. Това съобщи специално за Дарик бизнесменът Стойчо Влайков, инициатор на писмото и редовен дарител на дома от половин година. С негови средства е осъществен и последният ремонт на етажа, на който спят децата.

Сред подписалите се под отвореното писмо са и някои от всичките 50 дарители, които подпомагат социалния дом финансово, а сред тях е и политологът Иван Кръстев, както и Движението на българските майки. Авторите на писмото настояват домът в Трън да не бъде затварян под влияние на последните трагични събития, защото: „нас ни вълнува какво ще се случи с онези 20 деца, които в момента живеят в него” – думи на Стойчо Влайков.

Ето какво каза още Влайков пред Дарик:

Шест месеца работа, събиране на пари, време и лични усилия както мои, така и на всички подписали, така и на над 50 човека, които през декември се събраха по наша покана – на хората, които са подписали писмото, за да съберат средства за подобряването на нещата в Трън. Аз лично се запознах със ситуацията през септември миналата година. Знам, че вашето радио следи от доста време нещата там и навярно сте забелязали какво се е случило в сравнение с миналото лято. Поне в материалната база явно, че много неща трябва да се променят също и затова решихме ние да си кажем нашето мнение и фактите, както са те от нашата гледна точка, защото в крайна сметка нещо е направено там и не си заслужава то да бъде хвърлено на вятъра.