Д-р Веселин Иванов: Правителството на ГЕРБ извърши най-голямата кражба на 21-ви век – открадна от здравето на българите
Д-р Веселин Иванов: Правителството на ГЕРБ извърши най-голямата кражба на 21-ви век – открадна от здравето на българите / снимка: sxc.hu

Партия „Нова алтернатива" подкрепя Българския лекарски съюз (БЛС) в обвиненията на лекарите срещу правителството. На пресконференция Българският лекарски съюз поиска от премиера Бойко Борисов да уволни финансовия министър Симеон Дянков. Причината е, че в края на 2010 г. правителството прехвърли 1,4 млрд лева от сметките на Националната здравноосигурителна каса в централния бюджет и до днес няма отговор за какво точно са били изразходени тези пари.

„Ясно е че, това са пари на българските граждани за здраве. Пари, които в парламентарната зала промениха предназначението си, за да пълнят дупките в бюджета", каза д-р Веселин Иванов, здравен експерт от „Нова алтернатива".

„Сумата от 1,4 млрд. лева, вместо да се използва за здравето на всички здравноосигурени лица, беше прехвърлена към неизвестен ангажимент на правителството на ГЕРБ. Така парите започнаха да се използват за всякакви други цели. Това е пълнене на дупки в бюджета и то по незаконен начин. Не е ли най-голямата кражба на 21-ви век?", допълни той.

Д-р Иванов уточни, че незаконосъобразността на действията на правителството идват от това, че бюджетът на НЗОК е за набиране и разходване на парите на задължителното здравно осигуряване и е отделен от държавния бюджет. С други думи парите от този финансов план не могат да бъдат използвани за нищо друго освен за дейността на Касата.

Освен това, в бюджета на НЗОК задължително се предвижда резерв, включително и за непредвидени и неотложни разходи, каза още д-р Иванов. Със средствата от резерва се плащат разходи в случай на значителни отклонения от равномерното разходване на средствата или на териториален дисбаланс в потреблението на медицинска помощ, както и дейности, способстващи механизмите на разплащане и качеството на медицинската помощ.

„В същото време властимащите закриваха болници, парите за лекарствени продукти не стигаха и то най-вече  за онкоболните и трансплантирани хора. Апаратурите за лъчелечение често се разваляха и онкоболните прекъсваха процедурите,   с надеждата  да се извърши ремонт", каза д-р Иванов.