Цветлин Йовчев: Няма пряка терористична заплаха за страната ни
Цветлин Йовчев: Няма пряка терористична заплаха за страната ни / снимка: Sofia Photo Agency
Цветлин Йовчев: Няма пряка терористична заплаха за страната ни
32415
Цветлин Йовчев: Няма пряка терористична заплаха за страната ни
  • Цветлин Йовчев: Няма пряка терористична заплаха за страната ни

Към момента няма пряка терористична заплаха за България с изключение на военните ни контингенти зад граница, съобщи председателя на Държавната агенция „Национална сигурност" Цветлин Йовчев по време на конференция, посветена на сигурността в Югоизточна Европа.

Той обаче уточни, че в България има предпоставки за процеси, които в средно- и дългосрочен план могат да породят такива заплахи. Заради това според него е нужно да бъдат разработени планове за интеграция на обособените общности в България. Ето какво още каза Цветлин Йовчев:

„Към настоящия момент можем да твърдим, че съществува пряка терористична заплаха по отношение на военните ни контингенти зад граница. Същевременно в страната ни има предпоставка за процеси, които в средно- и дългосрочен план могат да породят такива заплахи. За това е наложително в кратък период от време да бъдат разработени и реализирани политики за успешна интеграция на обособените общности в България. Чрез тези политики трябва да се постигне подобряване на благосъстоянието и премахване на социалната диференциация в обособените общности посредством развитие на инфраструктурата, стимулиране на преки инвестиции в съответните региони както и стимулиране на образованието и повишаване на квалификацията. Създаване на условия за успешна комуникация и културен обмен с обособените социални групи чрез гарантиране на широк свободен достъп до информация, съобразен с културните особености на общността. Повишаване възможностите за свободно придвижване както и реализиране на образователни програми. Ограничаване на  възможностите за външно деструктивно въздействие в обособените общности. И не на последно място - укрепване на демократичните права и свободи на гражданите в обособените общности".