Политическа партия ГЕРБ ще гласува законодателен пакет, предложен от партията, с който ще бъдат върнати преференциите. Това каза заместник-председателят и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов в Русе, където тази вечер проведе работна среща с областната структура на партията.

Ще гласуваме и приемем този законодателен пакет, който ние от ГЕРБ внесохме и действително да върнем преференциите, защото имаше много спекулации по темата. ГЕРБ никога не е мислила, нито предприемала действия за ограничаване на изборни права. Припомням ви, че преференцията, която се въведе за пропорционалните листи през 2007 година, беше с 15% и реално преференцията не работеше. И точно ГЕРБ беше партията, която свали преференцията на 7%“, припомни Цветан Цветанов и помоли, когато се говори за политики да не се тиражират фалшиви новини.

По повод днешното изявление на президента Румен Радев, Цветан Цветанов коментира, че „това е поредният опит на Радев да излезе и да вземе някаква инициатива, която не води до нищо, свързано с просперитета и бъдещето на страната.

Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс
 
Сериозен опит за намиране на авариен вход за БСП към парламента. Така коментира Цветанов призива на президента към БСП да се върнат в народното събрание за дебатите и гласуването на промените в Изборния кодекс:
 
„Виждаме, че неформалният лидер в лицето на президента на страната Румен Радев, призовава избрания лидер на БСП да прибере цялата парламентарна група в парламента. Те вече два пъти излизаха, два пъти се връщаха. И никой не разбра кога се върнаха, но всички разбраха кога излязоха. Сега по същия начин всички разбраха за третия опит, но надали ще разберат какъв ще бъде мотивът за връщането отново в парламента“, коментира той.

Парламентът прие окончателно промени в Изборния кодекс

Същността на парламентаризма е да можеш да изпълняваш функциите си и като опозиция, защото не винаги можеш да бъдеш управляващ, подчерта Цветан Цветанов. „Не бива да се поставят условия и да се създава законодателство „на инат". ГЕРБ затова променя позицията си, тъй като е доказала, че е конструктивната партия, която търси консенсус. И осигуряването на мнозинство ще гарантира сигурност на законодателния процес. По този начин се гради и доверието на българските граждани към институциите и се гарантира избора на представители в Европейския парламент“, каза още Цветанов.

Президентът Радев: Решението ми по промените в Изборния кодекс ще бъде в интерес на обществото

Цветанов не скри, че ГЕРБ се чувства комфортно в отсъствието на БСП и ще се възползва от възможността по време на петъчния контрол да задава въпроси, за да се чуят политиките, които провежда правителството на национално и местно ниво.
 
„Нека погледнем, когато сме в област Русе, за да видим какво се случи през всички тези години от управлението на политическа партия ГЕРБ в шест от осемте общини. Те са развиват изключително успешно, те се възползват максимално от европейската солидарност и какво можем да констатираме и да кажем на нашите приятели и колеги от БСП? Когато ГЕРБ управлява, Европа ни чува. Ние управляваме и Бяла, Сливо поле, и Борово, Иваново, Ценово и Русе. Това са общини, които дадоха едно друго развитие на региона и аз съм убеден, че това ще даде възможност и за много бъдещи инвестиции, които пък ще могат да дадат възможност на много хора да се реализират“, допълни Цветанов.

БСП приветстват ветото, но няма да се върнат в парламента
 
На 31 март ще бъда готова и представена листата на ГЕРБ с кандидатите за евродепутати, а на 7 април официално ще бъде обявен и слоганът на партията за предстоящата европейска кампания. Седмица след това ще бъде представена и платформата за европейските избори.

По повод на евентуални заплахи от хибридни атаки по време на изборите за Европейски парламент, Цветанов коментира, че българските граждани, европейските граждани, виждат как фалшивите новини са част от ежедневието.

По думите му в момента битката е как да бъде преодоляно това влияние, което може да дискредитира или да опорочи един демократичен процес. Цветанов каза още, че темата е била обсъждана по време на Четвъртата среща на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол в Букурещ, в която днес е участвал.