„България Еър” ще продължи да извозва руски туристи на преференциални цени
„България Еър” ще продължи да извозва руски туристи на преференциални цени / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
„България Еър” ще продължи да извозва руски туристи на преференциални цени
44830
„България Еър” ще продължи да извозва руски туристи на преференциални цени
  • „България Еър” ще продължи да извозва руски туристи на преференциални цени

„България Еър” ще продължи да извозва руски туристи на преференциални цени, включително с редовните си полети, увери транспортният министър Ивайло Московски по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Румен Петков от БСП за това какви са щетите за страната ни от случилото се.

„Щетите, които са претърпени от авио превозвача в следствие на неизпълнение на договорните задължения между него и „Алма тур” като министерство ги изискахме от „България ер”. По тяхна информация към настоящия момент пропуснатите ползи от спирането на изпълнението на полетите по програмата на „Алма тур флай” към  България, надвишава сумата от 400 000 евро”, уточни транспортният министър.

„Ангажиментът за превозването, обслужването и настаняването е на локалните туроператори. В случая касае не само държавата Русия, касае трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, както и Финландия. Туристите са сключили договор за пакетна услуга с локално юридическо лице - туроператор. В условията на този договор е записано, че в случаи на пълно или неточно изпълнение на условията по договора, туристите трябва сами да поемат разходите за отказаната им или непредоставена услуга от пакетното пътуване. При завръщането си в родината те ще могат да потърсят възстановяване на направените разходи за сметка на съществуващия там гаранционен фонд или застраховка, отговорност на туроператора, която е сключена от изпращащия туроператор, съгласно разпоредбите на тамошните закони”, обясни още Московски от трибуната в парламента.

България Еър ще продължи да извозва руски туристи на преференциални цени
netinfo


Депутатът от БСП Румен Петков, отвърна с думите: „Вие говорите за пропуснатите ползи, а въпросът включва и задълженията. Това са две различни неща. И аз съм склонен да прогнозирам, че пропуснатите ползи и задълженията, общо възлизат на близо 10 млн. лева”.