България и още страни от ЕС искат удължаване на забраната за внос на украинско зърно.

"Не виждам съществени аргументи за изтичане на срока на настоящата забрана в средата на септември", заяви полският министър на земеделието и развитието на селските райони Роберт Телус, цитиран от „Rzeczpospolita“.

Министрите на земеделието на Полша, България, Унгария, Словакия и Румъния се срещнаха във Варшава, за да обсъдят забраната за внос на зърно от Украйна. На срещата присъства и полския премиер Матеуш Моравецки, който обяви, че ако Европейският съюз не запази забраната за внос на зърно от Украйна след 15 септември, тя ще бъде наложена едностранно.

"Надявам се, че ембаргото няма да приключи - че ще успеем да извоюваме удължаването му в рамките на нашата коалиция от пет държави от ЕС", допълни Телус.

iStock

"Няма да отворим границата за зърнени продукти от Украйна на 15 септември. Ще позволим само транзит", обяви министър-председателят Матеуш Моравецки.

„Никога не оставяме фермерите сами да се справят, а това ще се случи и този път. Колебанията на цените на световните пазари са едно, а ние разбираме това и се опитваме да ги смекчим. От друга страна, те могат да се променят допълнително от внезапен внос от Украйна", добави министър-председателят на Полша. 
БГНЕС