БСП: Служебният кабинет надхвърли правомощията си
БСП: Служебният кабинет надхвърли правомощията си / снимка: БГНЕС, архив

За три месеца живот вечно усмихнатото служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, успя категорично да докаже, че не е независимо, не е експертно, не е национално отговорно. Това каза Атанас Мерджанов, прочитайки от парламентарната трибуна декларация от името на БСП.

Служебният кабинет надхвърли правомощията си, позволи си без санкцията на парламент в парламентарната република да прави политики в ключови сфери като национална сигурност, финанси, енергетика и отбрана, но пък остави на заден план основната си задача - да гарантира спокойно, обективно и честно произвеждане на изборите, посочи той.

Според социалистите служебният кабинет е стигнал и до "недопустимото - позволил си е опасни игри с националните интереси" в ситуацията на кризи в Украйна, Ирак, Сирия и Афганистан. Това е най-мекото определение за подготвената от служебния военен министър Велизар Шаламанов - "Визия 2020", в която се появи скандалният текст, че Русия е в информационна война с България, посочи Мерджанов.

По думите му с лека ръка един служебен министър и един служебен премиер, под благосклонния поглед на назначилия го президент, са зачеркнали усилията на няколко български правителства за баланс във външната политика.

Скрито зад декларациите за прозрачност и честност, служебното правителство широко отвори вратата на корпоративни и партийни интереси, каза Мерджанов и допълни, че е бил създаден енергиен борд, който е дал възможност "на корпоративни лобита, които не успяваха да прокарат интересите си до момента, да проправят своята политика в енергетиката".

От БСП смятат, че много отговорен се е оказал кабинетът "Близнашки" към кадрите, но към кадрите на една определена политическа партия. "Преди три месеца го определихме като "троянския кон" на ГЕРБ и наистина той пренесе техни хора на ключови позиции в изпълнителната власт", каза Мерджанов.

Цялостната кадрова политика бе подпечатана с връщането на Ваньо Танов като шеф на Митниците, обяви депутатът.

"Логични са въпросите кой стоеше и стои зад служебното правителство. Защити ли то експертността си, успокои ли нацията, гарантира ли честни избори, или доста по-успешно се справи с това да балансира между корпоративни амбиции и партийни задачи. Отстояваше ли националния интерес, или работеше срещу него. Не създаде ли то свое задкулисие, маскирано зад гражданственост и диалог, макар че се роди уж като отговор на задкулисието", каза Мерджанов и допълни, че тези въпроси са най-вече към президента - конструктора на служебния кабинет, който го е "захранил с най-проверените си кадри".

Въпросите са и към победилата на изборите партия и към следващия министър-председател - ще свали ли маската на служебния кабинет, ще обезвреди ли опасните тенденции, които той, въпреки ограничените си правомощия, е заложил, отбеляза социалистът.

Източник: БТА