БСП прочете в доклада на ЕК, че кабинетът не се справя с конфликта на интереси
БСП прочете в доклада на ЕК, че кабинетът не се справя с конфликта на интереси / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
БСП прочете в доклада на ЕК, че правителството не се справя с конфликта на интереси
31336
БСП прочете в доклада на ЕК, че правителството не се справя с конфликта на интереси
  • БСП прочете в доклада на ЕК, че правителството не се справя с конфликта на интереси

БСП обвини управляващите, че налагат политически чадър над парламентарната комисия за конфликт на интереси. От левицата се заканиха, че в сряда ще поискат от председателя на комисията Димо Гяуров да им предостави всички постъпили сигнали и предприетите действия по тях. От партията коментираха, че все повече на дневен ред излиза създаването на закон за лобизма. Социалистите заявиха още, че най-вероятно скоро ще внесат такъв в парламента.

Според социалистите една от основните констатации в доклада на Европейската комисия е, че правителството не се справя с конфликта на интереси. Корнелия Нинова от БСП коментира, че европейската институция настоява да се сформира независим орган за контрол. „Това означава, че Европейската комисия оценява работата на сега действащия орган в парламента като зависима комисия и това е очевидно от фактите през последната една година", разясни Нинова.

От БСП отчитат, че парламентарната комисия за конфликт на интереси не е излязла с констатация по нито един от постъпилите в нея над 200 сигнала. В тази връзка левицата ще поиска в писмен вид постъпилите сигнали и работата на комисията по тях. „Очевидно има информационна затъмнение, комисията работи непрозрачно, има политически чадър над управляващите. Този политически чадър се осъществява от Бойко Борисов, Иван Костов, Волен Сидеров и Мартин Димитров", каза още Корнелия Нинова.

По отношение на изнесения днес доклад на Европейската комисия лидерът на партията Сергей Станишев заяви, че са тревожни констатациите за конфликт на интереси и нередности при обществените поръчки. „Смятаме, че трябва комисията в по-голяма степен в нашата реалност да отдели внимание на независимостта на съдебната система", каза той.

Станишев обяви още, че е много важно на президентските избори следващата година БСП да бие ГЕРБ. „По този процес ще водим разговори, консултации, ще потърсим мнението и на действащия президент. Защото на него не му е все едно кой ще бъде негов приемник, в това съм убеден", обясни червеният лидер.