БПЦ се обяви против законопроекта за културното наследство
БПЦ се обяви против законопроекта за културното наследство / netinfo
Българската православна църква се обяви против законопроекта за културното наследство, приет на първо четене от Народното събрание. Това стана на обществено обсъждане на закона, организирано от Кръга „Будител”. В него участва Нина Чилова, председател на комисията по култура в парламента и вносител на законопроекта, както и депутатите Николай Михайлов, Камелия Касабова, Огнян Герджиков и Елеонора Николова.

Църквата подкрепи неправителствените организации, които настояват за изработването на качествено нов законопроект. Светият синод не е съгласен църквата да бъде държател, а не собственик на културните ценности в съкровищницата си, заяви архимандрит Дионисий на обществената дискусия. Основният аргумент е, че това би нарушило осъществяваната от църквата дейност. Архимандрит Дионисий изрази възмущението си от факта, че представител на църквата, която е един от най-големите собственици на културни богатства в държавата, не е бил поканен да участва в изготвянето на проекта за закон. „Аз лично ще се моля този законопроект да не се приеме, защото иначе жалко за душите на тези, които са негови вносители”, каза архимандрит Дионисий.

Нина Чилова заяви, че тъй като на второ четене вероятно ще се работи по тази материя, някои от предложения, посочени в закона, ако има аргументи, ще отпаднат. Чилова обаче остана на позициите си за колекциите и каза, че правото на собственост е решено по единствения възможен начин за българското и европейското законодателство, тоест, този, който твърди, че е собственик и иска да очаква права от това свое качество, трябва да го докаже съгласно нашата правна система.

Проектът на Закон за културното наследство беше приет на първо четене от Народното събрание на 31 юли 2008 г. Преди това текстът беше одобрен на заседание на Комисията по култура на 16 юли 2008 г. Основните организации, които настояват за нов проект за закон, са Съюзът на нумизматичните дружества в България /СНДБ/, Софийско нумизматично дружество “Г.С.Раковски”, Национално гражданско сдружение за защита на културното наследство “Бъднина”, Съюз на антикварите в България, Съюз на българските антиквари, асоциация „Архея”, фондация „Тракия”, фондация „Арете-Фол”, Национално дружество „Традиция”, асоциация „Сфера”, Българският национален комитет на „ИКОМ” и сдружение „Кръг Будител”, както и редица представители на научните и археологическите среди.