Борисова: Здравеопазването няма да се подобри с наливането на пари
Борисова: Здравеопазването няма да се подобри с наливането на пари / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Премиерът поиска отчет за здравната картина в страната
30699
Премиерът поиска отчет за здравната картина в страната
  • Премиерът поиска отчет за здравната картина в страната

По разпореждане на  Бойко Борисов ще бъде сформирана работна група към НЗОК, която да изготви алтернативни предложения срещу въвеждането на делегираните бюджети в болниците. Премиерът поиска в рамките на следващата седмица да бъде намерено решение на проблемите, съобщи председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов, който участва в срещата на министър-председателя с представители на пациентските организации. „Изяснихме на премиера, че няма как да функционира особено болничната система с тези средства. И криза, некриза, парите трябва да се осигурят. Ние не искаме по-сериозен процент от брутния вътрешен продукт, просто искаме да е целия. Нека си седи 4,2, но да е в пълен размер", коментира д-р Райчинов.

Има много големи разминавания в това което получават като информация премиерът и здравния министър. Това каза пред Дарик друг участник в срещата Иван Димитров от Българския пациентски форум. По думите му, премиерът е наредил още днес да започнат работа работни групи, включващи представители на пациентските организации и здравното министерството, за да се изясни реалната картина в сферата на здравеопазването.

В същото време здравният министър Анна-Мария Борисова коментира, че „здравеопазването няма да се подобри с наливането на повече пари". „В момента няма пари именно заради свръх хоспитализациите, защото са похарчени пари неефективно. Това е последица от неефективно харчене на пари. Не се подобрява с даване на пари. Подобрява се с добра организация и адекватна работа на тези структури", каза тя.

„Ние съзнаваме, че имаме проблеми с доболничната помощ; ние съзнаваме, че както общопрактикуващите лекари, така и специалистите, не играят ролята на пазачи на системата и допускат пациентите да си слагат диагнозите и да започват лечението си в болница - нещо, което в голяма част от случаите е могло да направят преди болницата. Затова ще се вземат мерки в две посоки - реформи в болничната система и реформа в извънболничната помощ", заяви още тя.

Целият задочен дебат в предаването "Челюсти" на Дарик слушайте в аудиофайла